Kérdezzen Tőlünk!

szakertovalaszoldalteteje1

56 thoughts on “Kérdezzen Tőlünk!

 1. Üdvözlöm!
  Szeretnék érdeklődni, hogy a padlásfödémemet szeretném 15-20Cm üveggyapottal szigetelni. Most a padláson kb 10cm salak van leszórva szigetelés céljából. A háznak a 70%-a betonkefnis a maradék 30 pedig fa födémes. Szeretném megkérdezni, hogy a szigetelés vastagsága megfelelő-e, a salakréteget fel kell e szedni, vagy mehet az üveggyapot a salak tetejére. Fa födémnél pedig a két deszka közé tenném az üveggyapotot.
  Illetve megkérném, hogy írjon nekem egy rétegrendet is.
  Köszönettel!
  T. Zoltán

  • Tisztelt T. Zoltán!
   Amennyiben van hely a szigetelés elhelyezésére, akkor nem fontos kiszedni a salakot, de ha kiszedi, akkor a helyére fektethet üveggyapotot.
   A szigetelés alá javaslok egy párazáró fóliát, fölé pedig egy páraáteresztő fóliát javaslok, főleg, ha nincs a héjazat alatt elhelyezve fólia.
   Sajnos pontos értéket csak pontos rétegrend, és vastagság mellett tud önnek kiszámolni egy energetikus. Az általánosságban ez a vastagság megfelel.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 2. Kedves Szilvia!
  Régi tömésházat újítunk fel, aminek a fa födémjét már leszigeteltük tekercses ásványgyapot szigetelővel úgy, hogy nem tettünk sem alá sem fölé párazáró fóliát, hogy a laktérben keletkezett pára akadálytalanul távozhasson a födémen keresztül. A padlástér jól szellőző és nem járható. Eddig (másfél éve)jól működik.
  Most a hajópadlót cseréljük a szobákban. A tömésházban nincs vízszigetelés, az aljzat döngölt föld, amire 10 cm kavicsréteg kerül. Erre kerülnek a párnafák, majd a hajópadló. A párnafák közét régen homokkal töltötték fel, mi ásványgyapot szigetelővel szeretnénk megoldani. Fontos, hogy áteressze a talajból érkező talajpárát, de ezt ne tartsa magában a szigetelés. A rágcsálók és bogarak ellen is szeretnénk védelmet. Ön szerint alkalmas valamelyik Ecose ásványgyapot szigetelő erre a célra, és ha igen akkor melyik?
  Köszönöm a gyors válaszát!
  Beáta

  • Kedves Beáta!
   Sajnos ilyen célra nem tudok szálas szigetelést ajánlani, mivel a szálas szigetelések képesek felvenni a vizet. Ez roncsolja a szerkezetüket, amiből adódóan megszűnik a hőszigetelő képességük, és bepenészesedhet a szigetelés. Ebben a rétegrendben elég nagy esélye van, hogy megragad valahol a pára.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 3. Kedves Szilvia!
  Tégla társasház szabadra néző falát szeretném belülről szigetelni, milyen anyag alkalmas erre a célra.
  Előre is köszönöm válaszát. Üdv. Njm

  • Kedves József!
   Elsősorban nem szoktunk belső szigetelést javasolni, de ha nincs más megoldás, akkor gipszkarton előtét falat javaslok plusz szálas szigeteléssel.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 4. Kedves Szilvia! Egy kissé elöregedett típus faházat szeretnék kívülről hőszigetelni. Úgy gondolom, hogy az alábbi rtg rend jó lenne.
  Faház falszerkezetre páraáteresztő fólia lécvázzal rögzítve, 3-5 cm üveggyapot hőszigetelés, nútolt ívelt felületű faborítás, mint záró felület kerülne rá, mert szeretném megőrizni a faház jelleget. Kérném fentiekről szíves véleményét. Köszönettel F. Miklós

  • Kedves Miklós!
   A következő rétegrendet tudom elképzelni, remélem egyre gondoltunk.
   Rétegrend (belülről-kifelé):
   -meglévő falszerkezet,
   -faváz, lécezés közte üveggyapot szigeteléssel,
   -páraáteresztő fólia,
   -külső burkolat a léc vázra rögzítve.
   Nem tudom belülről szeretne-e felújítást végezni, mert akkor a belső burkolat mögé javaslom a párazáró fólia elhelyezését.
   Ha nem akkor a meglévő szerkezet rétegrendjétől függően kell elhelyezni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 5. Kedves Szilvia! Azt szeretném megtudni először hogy egy ilyen 5 cm vastag barna Ekoroll Üveggyapotnak ami 19 m2 mekkora a súlya? Utána hogy mit takar a lambda= 0,044 W/mk ? Utoljára pedig azt hogy elképzelésem szerint szeretném ezt felrakni a plafonra a szobámban egy stukatúr mennyezet alá. Mi a véleménye?
  Fáradozását előre is köszönöm.
  Minden jót: kf
  PS.: Elnézést a tudatlanságomért.

  • Kedves Ferenc!
   Sajnos pontos súlyt nem tudok önnek mondani, mivel ezeknek, a termékeknek nincs előírva a testsűrűség mérése. De kb. 15 kg lehet, ránézésre. Még nem mértük meg soha. Gyári adatunk pedig nincs róla.
   A termék “lambda” értéke, egy anyagjellemző, amiből egy megadott rétegrend alapján hőátbocsátási értéket lehet kiszámolni.
   Gipszkarton álmennyezetet javaslok + szálas szigeteléssel. Természetesen ellenőrizni kell, hogy megfelelő-e a meglévő mennyezeti szerkezet a gipszkarton álmennyezet megtartásához.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 6. Kedves Szilvia!
  2002-ben építettem meg a tetőteremet.Ajzat:fagerenda,deszka,lécezés(közé nikecell)hajópadló.Oldal-mennyezet:lambéria,fólia(nem áteresztő)szalufák között üveggyapot 10cm,pala.Télen hideg,nyáron meleg.Szeretném 10cm üveggyapottal körbe venni. Kérném a véleményét,illetve másféle javaslatát.
  Köszönöm. János

  • Kedves János!
   Természetesen megoldható a belső utólagos szigetelés, de ez a lakótérből ugye 10- 10 cm-t el fog venni.
   Vissza kell bontani a meglévő rétegrendet a szarufáig, és a szarufa tetejére dupla profilozást kell készítenie, és ez közé lehet elhelyezni 2 x 5 cm- es szigetelést. Majd erre a felületre lehet elhelyezni a belső burkolatot plusz a párazáró fóliát.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 7. Kedves Szilvia! Tömör téglával épült 2emeleti társasházi lakásomat belüről vagyok kénytelen szigetelni. Van a URSA DF 32 üveggyapot aminek a hőátbocsátó képessége a 32 és van a ECOSE ásványgyapot amelynél 39 a hőátbocsátó képesség. Mit lehet nyerni azon a 7 egység különbségen, hosszú távon? Egyáltalán mit ajánlana hőszigeteléshez, Kőzet, üveg, ásvány, gyapotok közül? Valamint melyiket hangszigetelésre ha a szomszéd felől szeretnék szigetelni? Előre is köszönöm a válaszát. T. József

  • Kedves József!
   Nem tudom hány centiméteres vastagságban gondolkodik, de a két szigetelés között kb. 1- 2 cm- es szigetelésbeli különbség van. Így szerintem belső szigetelésnek mindegy, hogy melyiket használja. Hangszigetelést nézve, viszont én inkább az URSA TWP1- es táblás üveggyapot szigetelőanyagot javaslom gipszkarton előtét falba min. 10 cm- es vastagságban.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 8. Kedves Szilvia!
  Pár éve épült tetőtéri lakást vásároltam. A lakásból a mennyezeten keresztül sok hő távozik.
  Ezért szeretnék a padlástér felől plusz hőszigetelést elhelyezni 10cm üveggyapot lefektetésével.Kell párazáró- és pára áteresztő fóliát is alkalmaznom?
  A jelenlegi rétegrendem (amit nem szeretnék megbontani)gipszkarton, 2x5cm nikecll, 1-1,5cm beton.
  Lehet sima és kasirozott szigetelő anyagot is kapni. Mi a szerepe a kasírozásnak az üveggyapoton?
  Előre is köszönöm a válaszát: Hné

  • Kedves Hné!
   Természetesen jó megoldás a födém felső részének a szigetelése. Az említett szigetelő anyag (tekercses üveggyapot) abban az esetben megfelelő, a nem szükséges, hogy járható felületet képezzünk a födémen. Amennyiben járható felületet szeretne elérni, akkor kell egy lécezést készíteni, amibe már bele tudjuk fektetni a szigetelést.
   A leírt rétegrend alapján (amennyiben szakszerűen készült a födém rétegrend) elméletileg már rendelkezik egy párazáró réteggel a szerkezet, így nem fontos újabb fólia elhelyezése, ha csak a szerkezet nem kívánja meg. A szigetelés fölé viszont mindenképpen javaslok egy páraáteresztő fóliát, hogy ne tudjon esetlegesen benedvesedni a szigetelés, vagy be porosodni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 9. Kedves Szilvia!
  Kérdésem az lenne, hogy az üveggyapot szigetelés (leginkább homlokzatnál alkalmazva) idővel nem veszít-e a tartásából, ezzel rontva a szigetelőképességét. Köszönettel: M.T.
  Továbbá táblás üveggyapot vásárlásával kiküszöbölhető-e az “összeesés”, természetesen por és nedvességmentes környezet biztosítása mellett. Köszönöm válaszát!

  • Kedves Tibor!
   Külső szerelt falszigetelésnél érdemes vagy táblás szigetelő anyagot használni, vagy egy jobb minőségű tekercses üveggyapotot (pl. URSA DF 32, PUREONE üveggyapot). Az üveggyapotok (inkább a gyengébb minőségre vonatkozik) összeesését általában az elporosodás okozza, tehát ha megfelelő módon lett beépítve a szerkezet, és megfelelő védelmet biztosítanak az időfolyamán neki, akkor elhanyagolható ezen anyagok zsugorodása.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 10. Kedves Szilvia!
  Egy családi ház tetőterét szeretnénk leszigetelni. A tetőtérben jelenleg semmilyen szigetelés nem található. Mivel nem kerül beépítésre, de azért járható aljzatszigetelést szeretnénk, így 10 cm magas fa vázszerkezetet szeretnénk lefektetni és közé a 10 cm vastag üveggyapot szigetelést. Az egészet pedig lefednénk USB lappal, hogy járható legyen. Kérdésem, hogy megfelelőnek tartja-e ezt a megoldást? Milyen szigetelő anyagot ajánlana és hova milyen fóliát rakjuk és mi ezeknek a szerepe?
  Előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: O. Krisztián

  • Tisztelt O. Krisztián!
   A 10 cm- es szigetelés szerintem kevés lesz, min. 15- 20 cm-es vastagsággal érdemes lenne szigetelni. Természetesen a leírt kivitelezés megfelelő, viszont az OSB lapok ne telibe terítse a szigetelésre, hanem hézagosan, hogy szellőzni tudjon a szigetelés. A szigetelés alá általában egy párazáró fóliát javaslunk, a szigetelés fölé pedig egy páraáteresztő fóliát. De ezeknek a pontos meghatározását, csak a szerkezet pontos rétegrendje, és anyaga után lehet meghatározni.
   Amennyiben egy fa keret közé lesz fektetve a szigetelés, akkor elég a legegyszerűbb hagyományos tekercses üveggyapottal számolni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 11. Kedves Szilvia!
  Egy régi családi ház vert(vályog) padlását szeretnénk leszigetelni üveggyapottal. A padláson nincs szigetelés.Egy 10-15 cm magas fa vázszerkezetet szeretnénk lefektetni.Ezek közé a 10 cm vastag üveggyapot szigetelést fektetnénk. Szeretnénk, hogy járható legyen, így a fa vázszerkezetre valamilyen járható fa burkolóanyagot szeretnénk tenni. (Baj-e ha a szigetelőanyag és a járható fa burkolóanyag között légrés van?) Hová milyen fóliát ajánlana és milyen típusú üveggyapotot. Illetve a szigetelőanyag vastagsága elegendő-e? A padlás teljesen száraz.Sehol sem vizesedik és felülről sem tud nedvességet kapni.
  Előre is köszönöm.
  Üdv.:S. Kristóf

  • Kedves Kristóf!
   A vályog épületek szigetelése nem egy egyszerű dolog. Valakinél egy- két dolog teljes mértékben megfelelő, a másik épületnél már sajnos nem válik be. Ezért mindenképpen javaslom, hogy nézessék meg helyszínen egy szakértővel, és érdemes készíttetni egy páratechnikai ellenőrzést is.
   A leírtak alapján szerintem a 10 cm-es szigetelés kevés lesz, inkább 2 x 10 cm vastagságot javaslom. Nem tudom, hogy a födém milyen szerkezet, illetve hogy milyen anyagból készült. Ha esetlegesen “agyagos”, akkor nem javaslom a párazáró fólia használatát, de ez természetesen az épületben lévő páratartalom intenzitásától is függ.
   A szigetelés fölé viszont mindenképpen javaslok egy páraáteresztő fóliát, ha nem érheti fentről semmilyen nedvesség, akkor egy geotextiliát.
   Szigetelés előtt viszont érdemes megfelelő felmérést készíteni, mert az újonnan kialakuló hőhidak, és a nem megfelelő szellőztetés, akár újabb hibákat hozhatnak elő.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 12. Kedves Szilvia!
  Vegyes építésű házam most szigeteltem 10 cm-es eps 80-as lappal.A padlás födémet is szeretném leszigetelni Knauf classic 0.042-es gyapottal 2×10 cm vastagságban, a födém szerkezete elég laza és gyenge saralás,elég üreges a sok év alatt kijárt rákcsálók miatt, mert a régi tulaj nem igen fordított rá energiát,ha nem teszek alá semmilyen fóliát mert elég szellős nincs fólia a cserép alatt sem plusz egybe van építve utólag két garázs padlása is és egybe nyitott.lehet így megoldani csak leterítve két rétegben,természetesen kötésben? Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel? József

  • Kedves József!
   Mivel egy régi építésű födémről van szó, ráadásul, ahogy olvastam nem is egy jó állapotban lévő szerkezetről, így elsősorban azt javaslom, hogy készítsenek egy állapotfelmérést, és egy páratechnikai számítást.
   Hagyományos, fa födémek esetén sárral tapasztott szerkezet utólagos szigetelésénél nem javasolt párazáró fóliát használni a szigetelés alá.
   Viszont mivel a cserép alatt nincs fólia, és ez okozhatja a szigetelés elázását is, így mindenképpen javaslok egy páraáteresztő fóliát teríteni a szigetelés fölé.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 13. Kedves Szilvia!
  Betönfödém padlásomat szeretném szigetelni 30 cm üveggyapottal.
  Kérdésem, hogy az üveggyapot amennyiben egymásra van fektetve (pl.: 2*15cm vagy 3*10 cm rétegrendben) akkor mennyire marad alaktartó, vagy számíthatok rá, hogy pár év múlva “összesik” és lesz belőle kb. 15 cm-es szigetelés? Másik kérdésem, hogy hol találok arra vonatkozóan valami öszehasonlító táblázatot, hogy egy 30cm-es 0,044 szigetelésü üveggyapot milyen szigetelési eredményt képes produkálni, esetleg érdemesebb e csak 20 cm tenni jobb minöségű üveggyapotból.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Zsolt

  • Kedves Zsolt!
   Amennyiben megfelelő minőségű, típusú szigetelést alkalmaz a födém szigetelésére, és megfelelő rétegrenddel, akkor nem alakulhat ki az alakváltozás a szigetelő anyagban.
   Nem járható födém szigetelésre 2 x 15 cm-es, vagy 3 x 10 cm-es URSA DF39-es tekercses üveggyapotot javaslok. Ilyen vastagság terítése esetén javasolt a min. DF 39-es minőségű szigetelés. Ahhoz, hogy a 30 cm-es vastagságú 0,044-es hővezetéssel rendelkező szigetelő anyagot egyen értékűen kiváltsunk kb. 27 cm-es 0,039-es szigetelésre lenne szükség. Ha ezeket az alapokat veszem figyelembe, akkor a 30 cm-es 0,044-es szigetelést kb. a 0,032-es értékű szigeteléssel lehet kiváltani 20 cm-es vastagságban. Ami szerintem már nem éri meg, ha az ár-érték arányát vesszük figyelembe.
   Ami fontos egy vízszintes födém szigetelésnél, hogy semmiféleképpen ne tudjon porosodni, illetve vizesedni a szigetelés, mert akkor veszíthet a szerkezeti állékonyságából.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 14. Kedves Szilvia!
  Szeretnék tanácsot kérni,hogy a 100 m2 b-30 téglából épült házamnak a födémszigetelését milyen módszerrel oldjam meg?
  Jelenleg kb 20-25 cm salak van a gerendák között. nincs kefni tégla sem. a padlásnak terhelhetőnek kell mardnia
  A padlap jó megoldásnak tűnik,de az ára az én esetembe 800000 ft minimum
  üdvözlettel Zoltán

  • Kedves Zoltán!
   A szigetelés fajtáját, és kivitelezési módját a használati célja határozza meg.
   Amennyiben csak tárolásra szeretné használni, akkor fa keret közé javaslok szálas szigetelő anyagot, egy hézagos padló burkolattal. Ez egyszerűen megoldható régi, eldobható raklapokkal, és egy hagyományos, olcsó tekercses üveggyapottal. Természetesen amennyiben komolyabb szerkezetet szeretne készíteni, akkor ahhoz drágább anyagokra is van szükség.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 15. Kedves Szilvia!
  Tetőtérben alakítunk ki egy hálószobát. Gond, hogy milyen szigetelést válasszunk. A tető Bramac cserépből készült, csak Bramac fólia van rajta. Tanácstalanok vagyunk, légyszíves segíts!
  Köszönettel:T-né Erika

  • Kedves Erika!
   A szarufa keresztmetszetét ebben az esetben nem szabad teljes mértékben beépíteni, vagyis a szigetelés és a fólia között kell 4- 5 cm légrést hagyni.
   A szarufák közé, és alá min. 0,039-es értékkel rendelkező üveggyapot, vagy kőzetgyapotot javaslok. Persze ha csak 10 vagy 15 cm-es vastagságban gondolkodnak, akkor mindenképp a legjobb anyagot kell választaniuk (URSA DF 32).
   Átlagosan 20- 25 cm-es szigetelést szoktak alkalmazni a tetőtér beépítés esetén.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 16. Kedves Szilvia!
  Betonfödém ( beton gerenda, beton béléstestekkel)felett 3 cm polisztirol van, amire tervezem 2×10 cm (vagy 10+ 5 cm) üveggyapot terítését. Gondolom kötésbe célszerű feltenni (alsó rétegre a felsőt keresztbe), de akkor az első (hosszanti) réteg felrakása után vissza kell hajlítanom a szigetelést ahhoz, hogy a keresztben menő szigetelést az első rétegre rá tudjam keresztben gurítani (ne kelljen rálépnem már az első rétegre). Avagy az is megoldás, ha párhuzamosan rakom le a rétegeket egymásra, de úgy, hogy az élek ne egymás felett legyenek a hőveszteség kizárása céljából? Gondolom az első rétegre rálépni nem lehet még a következő réteg felrakásának idejére sem…Köszönöm válaszát. Dávid

  • Kedves Dávid!
   Természetesen így is jó. De általában a több rétegből össze épített szigetelést egyszerre szokták elteríteni, egy- egy szakasz elkészítésével.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 17. Kedves Szilvia!
  Nemrég vásároltam egy félig felújított házat. A födém fele sárból, vagy vályogból van,kb 12-15 cm vastag, alatta gipszkarton álmennyezettel. a hozzáépített résznél viszont, csak gipszkarton a menyezet és le van takarva fóliával. 15 cm-es üveggyapotréteggel szeretném szigetelni a födémet a gipszkartonos részen. A belső oldalra folytonos párazázó fóliát gondoltam tenni,a külsőre páraáteresztőt. Ez megfelelő-e ön szerint? A fürdőszoba mennyezete is csak gipszkarton, amin már így is megjelenik a penész. Ezt is párazáró fóliával takarjam? Félek, hogy még jobban penészesedne. Milyen megoldást ajánl erre a problémára. Előre is köszönöm válaszát. Csaba

  • Kedves Csaba!
   Ha jól értem, akkor van egy fafödémes épülete. Aminek egy részénél a gerenda közök sártapaszolással ki vannak töltve, és ez alá került egy gipszkarton álmennyezet. Míg a másik része pedig csak fagerendás.
   Fontos, hogy a párazáró fólia közvetlenül a gipszkarton mögé kerüljön. Hogy a lent kialakuló pára ne felfelé szálljon, és így ne terhelje a födém szerkezetet. Ezzel együtt persze fokozatosan kell figyelni a lakás megfelelő szellőztetésére.
   A födém szigetelésénél megfelelő vastagságú szigetelést kell elhelyezni, ami min. 2 x 10 cm-ee üveggyapot.
   Természetesen pontosabbat egy energetikus tud önnek biztosítani pár számítás alapján.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 18. Kedves Szilvia!
  Egy új építésü családi ház monolit vasbeton födémjét szeretném szigetelni, egy része lécezve, pakolás miatt, a többin csak a betonra lenne fektetve a szigeteles. Knauf insulation classic 035-öt ajanlottak nekem, ebböl gondoltam elsö körben 10cm (5-5) majd ahogy az anyagiak engedik még 10cm vastagságban lefedni. A tetö cserepezése alatt fekete mediterran folia van. A kerdes, hoyg jo e ez a szigetelési megoldás, illetve kellé rakjak foliaréteget a szigetelés alá illetve fölé?
  Válaszát elöre köszönöm! Gábor

  • Kedves Gábor!
   Természetesen jó az elképzelése. Bár szerintem kicsit kevés a vastagság. Ahhoz, hogy ezzel a szigeteléssel elérje kb. a mai értékeket min. 15 cm-es vastagságra lenne szüksége. Általában a födém szigetelés alá elhelyezendő fólia típusát egy páratechnikai számításhoz kötik, amit egy energetikus tud önnek kiszámolni.
   A szigetelés fölé egy üvegfátyolt javaslok, hogy a porosodástól megvédjük a szálas szigetelést.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 19. Kedves Szilvia!
  Lemeztetős részt szeretnék szigetelni.
  Rétegek most: szarufa léc lindab lemez
  Milyen módon lehetne szigetelni(rétegek)!
  Ugyan ez a kérdésem a következőre is:
  Rétegek most: szarufa lambéria zsindely
  Látszó részt lambériázni szeretném mindkét típusú tetőnél.
  Válaszát előre köszönöm! K.U.

  • Kedves Uram!
   A lindab lemezfedés szigetelésének leírását a gyártó cég honlapján megtalálja (http://www.lindab.com/hu/Documents/Profil/Szegelyek%20kiegeszitok/Lindab_Epitesi_Foliak.pdf).
   Zsindely fedés esetén pedig érdemes megkeresni egy ezzel foglalkozó kivitelező céget, hogy a hiányzó párazáró-, és vízszigetelő rétegeket pótolják mielőtt hőszigetelésre kerülne sor.
   A szarufa tetejére elhelyezett fólia határozza meg a belső szigetelés, és burkolat kialakításának rétegrendjét.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 20. Kedves Szilvia!
  Stukatóros, deszkával, rajta 5cm-s perlitbetonnal fedett padlásterünket szeretném leszigetelni 5+10cm-s üveggyapottal.A perlitbeton alatt már van egy fóliaréteg, amivel a beton lefolyását akadályoztuk meg.A betonréteg sajnos eléggé poros.Mit javasol, a szigetelés alá terítsek e még egy réteg vízzáró fóliát, majd a szigetelő anyagot és arra egy réteg páraáteresztő fóliát?Sajnos hófúváskor gyakori a porhó megjelenése a padláson.Végül megkérdezném, hogy az építkezési fólia páraáteresztő e vagy sem.Az üzletben ezt javasolták a szigetelőanyag letakarására.Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel A István.

  • Kedves István!
   A szigetelés alá egy üvegfátyol tapétát javaslok, ami megvédi a szigetelést a portól, majd a szigetelés következik, és annak a tetejére egy páraáteresztő tetőfóliát javaslok, mint pl. a STROTEX fólia. Ez a típus nem engedi elázni az anyagot, de az anyagba keletkező pára akadálytalanul ki tudd szellőzni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 21. Tisztelt Szilvia
  Könnyűszerkezetes faház építésénél,elég-e a következő rendszer,bentről kifelé?
  -gipszkarton
  -párazáró fólia
  -15cm-es üveggyapot,a tartóoszlopok között
  -páraáteresztő fólia
  -faházburkoló íves faanyag (3cm)
  Szeretném véleményét kérni,illetve tanácsadását.
  Köszönettel: T.óth Zoltán

  • Tisztelt Zoltán!
   Elméletileg a megfelelő módon beépített 15 cm-es szigetelés elegendő lenne az Ön számára. De érdemes szerintem a közeljövőbe tekinteni, és még min. 5- 10 cm-es szigeteléssel kiegészíteni. Természetesen a pontos értekkel kapcsolatban keressen fel egy energetikust, aki segítségére lehet a szigetelő anyag vastagságának pontos meghatározásában.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 22. Üdvözlöm Kedves Szilvia!
  Egy meglévő épület mellé szeretnék egy könnyűszerkezetes helyiséget hozzáépíteni. Az elképzelés kívülről
  befelé: 6cm “hungarocell”, 10mm OSB lemez, 15 cm kőzetgyapot, 12,5 mm gipszkarton. Illetve a födémre vetítve: gipszkarton, 20 cm üveggyapot és deszkázott lezárás. Ön szerint ez megfelelő hőszigeteléssel bírhat egy lakóhelyiség számára, vagy érdemes ezt meg-tuningolni még valamivel?
  Válaszát előre is köszönöm!
  László

  • Kedves László!
   Kb. megfelelő ez a vastagság, de pontos választ egy energetikai számítás alapján lehetséges megadni.
   Viszont a megfelelő rétegrend kialakításához, és a szükséges fóliák típusának meghatározásához, és elhelyezéséhez, kérem keressen fel egy könnyűszerkezetes épületeket kivitelezésében jártas céget.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 23. Tisztelt Szilvia !
  1976-ban épült családi házunk padlás zárófödémét szigetelném üveggyapottal amely részben tárolásra szolgál. A födém E gerendás betontálcás kivitelű alulról szabályszerűen vakolva a gerendaközökben cca 12-15 salakfeltöltéssel. A salakfeltöltés teljesen porszáraz, a tetőszerkezet nem szigetelt csupasz, de beázás nem tapasztalható. Helyes-e a következő rétegrend ? A salakfeltöltés tetejére W1 szövött tetőfólia amely mechanikai védelemként és porfogóként szolgálna vízzáróan toldva, rajta egy rtg. párazáró fólia szintén zárt toldásokkal. 12 cm 0,039 üveggyapot, majd rajta hőhídmentesen keresztben 10 cm réteg üveggyapot. A felső réteg már a szelemenekre rögzített faváz közé kerül, tetején OSB szerkezettel borítva amely csak a padlástér egy részén kerülne kialakításra. A szigetelés tetején az OSB alatt, és a burkolatlan felületeken is egy rtg 80- 100g geotextilia vagy páraáteresztő fólia porfogó kerülne elhelyezésre. A szelemenek és egyéb szerkezetek magassága miatt 22 cm szigetelés elhelyezésére van lehetőség. Kérdéseim a következőek : Szükséges-e még egy párazáró rtg fólia ha a mechanikai védelemként közvetlenül a salakra fektetett szövött W1 tetőfóliát átfedéssel vízmentesen toldom? Az alsó rtg. üveggyapot szigetelés korábbról rendelkezésemre álló Isover Domo filc 0,039 lambdával amely a teljes felületre elegendő 12 cm vtg. A felső réteg szigetelőanyagára szintén 0,039 lambdával rendelkező anyagot javasol vagy megfelelő lehet a 0,040 illetve 0.044 is? Ha eltérő lambda értékű szigetelőanyagot vásárolok mire számíthatok ? Melyiket érdemes az alsó melyiket a felső rétegbe építeni ? Előre is köszönöm válaszát. Károly

  • Tisztelt Károly!
   Átlagosan egy födém szigetelés esetén min. 2 x 10 cm-es hőszigetelés javasolt. Amennyiben két különböző hőszigeteléssel bíró anyagot szeretne beépíteni, akkor az alsó réteg mindenképpen a jobb típusú legyen.
   A szigetelés alá elhelyezendő fólia típusát egy páratechnikai számítás alapján lehetséges meghatározni, így ezzel kapcsolatban kérem keresse fel a szálas szigeteléssekket gyártó cégek valamelyikét, vagy egy energetikus szakembert.
   Ahol járható felületet szeretne kialakítani, ott én is mindenképpen a stafnizás közé helyezett szigetelést javaslom. Mivel ezek az anyagok nem terhelhetőek.
   Az OSB burkolatot viszont nem javaslom, mert nem szellőzik. Inkább hézagos padlóburkolatot javaslok.
   Mivel a cserép alatt nincs fólia, így mindenképpen javaslom a szigetelés tetejét lefedni egy páraáteresztő fóliával. Így a fólia alatt keletkező pára ki tud szellőzni, viszont a bejutó nedvességtől és portól megvédi a szigetelést.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 24. Kedves Szilvia!
  Fafödémes házunk nem beépítendő padlását szeretném 2×10 cm-es üveggyapottal leszigetelni. Nem használjuk ugyan rakodótérnek a padlást, de évente néhányszor rá kell lépnünk. -Pl. darázsirtás, esetleg antenna v. egyébb szerelés. Első kérdésem az lenne, hogy rá lehet e lépni évente néhányszor egy ilyen üveggyapotra annak károsodása nélkül? Ha nem, akkor arra gondoltam, hogy nem csak üveggyapotot tennék le, hanem valamilyen 20 cm vastag léceket is, ami küzé menne az üveggyapot illetve amire 1-2 OSB lapot tudnék keresztbefektetni. Ezeket, ha a padlás vmelyik részére el akarok jutni, rá tudom fektetni a lécekre. Jó megoldás lenne e ez? Ha igen akkor milyen lécet tudna javasolni? Ha nem akkor hogyan lehetne ezt a problémát megoldani? Köszönettel, Gergely

  • Kedves Gergely!
   A leírt használati igénybe vétel alapján mindenképpen a födém felület be stafnizását javaslom. Majd ezek a stafnizások közé javasolt befektetni a szálas szigetelő anyagot.
   Talán a legegyszerűbb megoldása ennek kialakítására az eldobható raklap felhasználása. Ebben az esetben csak lefektetjük a raklapot a födém felületére, majd elhelyezzük az első 10 cm-es vastagságú tekercses üveggyapotot. Erre a felületre merőlegesen elhelyezzük a következő réteg raklapot, és szintén közé az újabb 10 cm-es szigetelő anyagot. A szigetelés tetejét egy páraáteresztő fóliával javasolt leteríteni a porosodás, és a nedvesség elleni védelem céljából. Majd a raklap tetejére vissza helyezhető a hézagos deszka burkolat.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 25. Kedves Szilvia!
  Köszönöm a gyors választ! Egy dolog nem tiszta. Nyilván a raklapokat háttal kell lerakni, de a raklapok lábait általában összeköti egy deszka. Az alá minden egyes raklap esetén be kell vágni az üveggyapotot? Hol lehet eldobható raklapot vásárolni?
  Köszönettel,
  Geri bácsi

  • Kedves Geri Bácsi!
   Sajnos kicsit munkaigényesebb ez a megoldás.
   Vagy azt tudom javasolni, hogy elvágja az összekötő elemet, vagy kiszedi, és utána visszaszegeli. Vagy a szigetelő anyagot vágja bele minden egyes raklapba.
   Természetesen nálunk lehet kapni eldobható raklapot is. De minden olyan kereskedőnél is kapható, aki rendelkezik raktár készlettel XY termékekből, mivel a gyártó cégek egy csomó terméket ezen szállítanak.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 26. Tisztelt Szilvia,
  Otthonunk stukatúros födémét szeretném szigetelni a lehető legköltség hatékonyabb módon. A padlást nem használjuk. Arra gondoltam, hogy párazáró fólia nélkül 20cm vastag üveggyapotot borítok rá, majd páraáteresztő fólia a tetejére. A házban a plafonra 5mm vastag polisztirol álmennyezet van ragasztva minden helységben, nem tudom számít-e ez valami?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Dezső

  • Tisztelt Dezső!
   A leteríteni kívánt szigetelés vastagsága kb. megfelelő. De mindenképpen egyeztessen egy energetikus szakemberrel a fólia, és a szigetelés típusáról, és vastagságáról.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 27. Mennyibe kerül a 10 és 20cm vastag közetgyapot m2-te?
  Üdv, köszi Mária

  • Tisztelt Mária!
   E-mailben tudunk árajánlatot biztosítani, egyeztetés után.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 28. Tisztel Cim. Tanácsukat kérem, 15-20 cm vtg.ásványgyapot homlokzati höszigeteléshez, meglévő épületre. Anyag és ár megjelölésével, valamint a kivitelezés cca. költségeit. Segitségüket előre is köszönöm. Sz. Lajos

  • Tisztelt Lajos!
   E-mailben, egyeztetés után tudunk árajánlatot biztosítani.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

Comments are closed.